Упис у школску 2017/2018

КОНАЧНЕ РАНГ ЛИСТE у другом уписном року

12.09.2017.

Листа држављана Србије са страном средњошколском дипломом
Листа страних држављана

Упис је 13. и 14. септембра од 9 до 13 часова.

РАНГ ЛИСТE у другом уписном року

08.09.2017.

Листа држављана Србије са страном средњошколском дипломом
Листа страних држављана

Први дан уписа

05.07.2017.

Први дан УПИСА у прву годину студија школске 2017/2018. године завршен је данас у 15:00 часова.
Сутра (у четвртак, 6. јула од 9:00 до 15:00 часова) је последњи дан уписа у овом уписном року.
Уколико се до тада не упишу сви са Коначне ранг листе који су стекли услов сматраће се да су одустали, а њихова места попуниће кандидати који се одазову на прозивци у 15:15 часова.
Једном броју студената није јасно како функционише прозивка. Обзиром да има и оних који се стиде да питају, дали смо измишљен пример у овом документу.

ШТА ЈЕ ПОТРЕБНО ЗА УПИС?

04.07.2017.

На КОНАЧНОЈ ранг листи, у колони СТАТУС, за кандидате који су стекли право на упис наведено је да ли се, ако се упишу у прву годину студија, финансирају на терет буџета или самостално. Упис ће бити обављан 5. и 6. јула у времену од 9 до 15 часова.
Потребна документа, обрасци и уплате за УПИС:

  • Оригинална сведочанства и диплома из средње школе
  • Извод из матичне књиге рођених
  • Две фотографије димензија 3,5 х 4,5 cm
  • Лекарско уверење
  • Студентску књижицу - Индекс (може да се купуи у Школи за 500 динара)
  • Два обрасца ШВ-20 (добијају се уз Индекс у Школи)
  • Уплата од 400,00 + 700,00 динара за осигурање (плаћа се у Школи у готовини представнику осигуравајућег друштва)
  • Студенти који се финансирају самостално треба да донесу:
  • - Доказ о уплати прве рате школарине (погледати доњи пример)
    - Уговор о плаћању Школарине на рате (добија се у Школи)

    Школарина се може плаћати на три начина:
    - У целости приликом уписа
    - На две једнаке рате (прва рата од 50% приликом уписа)
    - На више рата (прва рата од 40% приликом уписа)

    Налог за уплату на одговарајући износ добићете у Школи уз индекс, али уплату можете да извршите и пре доласка у школу ако попуните налог према доњeм примеру.
Пример налога за уплату:
Упишите ИЗНОС у зависности од броја рата:

КОНАЧНА РАНГ ЛИСТА

04.07.2017.

КОНАЧНЕ ранг листе за упис у школску 2017/2018. годину за сваки студијски програм налазе се у следећим документима:

ЈЕДИНСТВЕНА РАНГ ЛИСТА

30.06.2017.

Јединствене ранг листе за упис у школску 2017/2018. годину за сваки студијски програм налазе се у следећим документима:

Извештај Комисије за упис

29.06.2017.

Данас је био термин да кандидати, који мисле да су освојили више поена, изврше увид у тест. Погледајте извештај Комисије за упис о овим и другим корекцијама које су извршене пред утврђивање Јединствене ранг листе која ће, по плану, бити објављена сутра.

Извештај Комисије за упис

28.06.2017.

До данас је био рок да кандидати провере да ли су им тачно уписани просеци из средње школе. Погледајте извештај Комисије за упис о пристиглим приговорима кандидата.

Остварени поени на тестовима за пријемни

28.06.2017.

Kликом на предмет који сте полагали отвориће се списак кандидата са освојеним поенима:
- Куварство (писани тест)
- Куварство (практични део)
- Услуживање (писани тест)
- Услуживање (практични тест)
- Агенцијско-хотелијерско пословање
- Географија
- Основи економије
- Социологија
- Општа информисаност
- Енглески језик
- Француски језик
- Немачки језик
- Руски језик

Кандидати који буду имали примедбу на остварени број поена моћи ће да поднесу приговор и погледају радове у четвртак, 29. јуна од 09:00 до 13:00 часова ради исправке евентуалних грешака насталих компјутерском обрадом података.

Решења тестова из страних језика (СРЕДА, 28. јун)

28.06.2017.

Kликом на предмет који сте полагали отвориће се тест са означеним решењима:
- Енглески језик
- Француски језик
- Немачки језик
- Руски језик

Решења тестова из струке (УТОРАК, 27. јун)

27.06.2017.

Kликом на предмет који сте полагали отвориће се тест са означеним решењима:
- Куварство
- Услуживање
- Агенцијско-хотелијерско пословање
- Географија
- Основи економије
- Социологија
- Општа информисаност

Подсетник пред тестирање

26.06.2017.

Да подсетимо кандидате, на полагање тестова понесите:
- Личну карту
- Оловку (сигурније је понети две)
- Потврду о пријему на Конкурс
- Доказ о уплати трошкова

За практичан тест из Куварства додатно понесите и:
- Униформу
- Минимум прибора за рад у кухињи
- Важећу санитарну исправу

О распореду полагања сазнајте у доњим обавештењима.

Дођите раније јер је потребно извесно време за прозивку и размештање по учионицама.

Извештај Комисије за упис

26.06.2017.

Погледајте извештај Комисије за упис о, до сада, пристиглим приговорима кандидата.
Молимо све кандидате који то до сада нису учинили да провере да ли су им тачно уписани просеци из средње школе у обједињеној листи кандидата који конкуришу за упис.
Све евентуалне грешке одмах пријавите на имејл upis@vhs.edu.rs или лично, Комисији за упис, после теста из страног језика (у среду, 28. јуна).

Спискови за полагање (други дан, СРЕДА, 28. јун)

25.06.2017.

Kликом на предмет који полажете отвориће се списак па погледајте у којој сали је испит и када почиње:
- Енглески језик
- Француски језик
- Немачки језик
- Руски језик

Молимо кандидате да дођу раније јер је потребно извесно време за прозивку и размештање по учионицама.

Ослобођени дела пријемног

24.06.2017.

У складу са препоруком Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије да кандидати који су као ученици трећег или четвртог разреда средње школе освојили прву, другу или трећу награду на државном такмичењу у чијој организацији учествује Министарство просвете, науке и технолошког развоја, или на међународном такмичењу, не полажу пријемни испит из одговарајућег предмета, следећи кандидати:
- Куварство
- Услуживање

Спискови за полагање (први дан, УТОРАК, 27. јун)

24.06.2017.

Kликом на предмет који полажете отвориће се списак па погледајте у којој сали је испит и када почиње:
- Куварство
- Услуживање
- Агенцијско-хотелијерско пословање
- Географија (за хотелијере)
- Географија (за ресторатере)
- Основи економије (за хотелијере)
- Основи економије (за ресторатере)
- Социологија (за хотелијере)
- Социологија (за ресторатере)
- Општа информисаност

Молимо кандидате да дођу раније јер је потребно извесно време за прозивку и размештање по учионицама.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ

24.06.2017.

Полагање испита је организовано у два дана.
Први дан је уторак, 27. јун и тада ће се полагати тестови из струке.
Кандидати који су у скалду са условима Конкурса поднели доказ да су освојили медаље не полажу ове тестове.
Други дан је среда, 28. јун када се полаже тест из језика. Енглески ће бити од 9 а остали језици од 10 часова.
Детаљније погледајте кликом на студијски програм за који конкурушете:
- Хотелијерство
- Ресторатерство
- Гастрономија

ЛИСТА КАНДИДАТА ЗА УПИС

23.06.2017.

Погледајте обједињену листу кандидата који конкуришу за упис у прву годину школске 2017/2018. године Списак је сложен по броју пријаве (тај број вам је написан на потврди која вам је враћена на шалтеру). Проверите да ли смо податке који се односе на вас исправно уписали (име, просек, одабрани студијски програм (смер), предмети за полагање).
Све евентуалне грешке одмах пријавите на имејл upis@vhs.edu.rs или лично, Комисији за упис, после теста из страног језика (у среду, 28. јуна).

Афирмативне мере уписа

23.06.2017.

Погледајте списак кандидата који су конкурисали за упис применом Афирмативних мера за
- oсобе са инвалидитетом и
- припаднике Ромске националне мањине

Списак држављана Србије који су у 2017. средњу школу завршили у иностранству објавићемо накнадно.

ВОДИЧ за предају документације на конкурс

18.06.2017.

Погледајте скраћено упутство о документима која се предају на Конкурс за упис.
Шири сет информација је у овом Водичу.
А све информације су у Информатору.
Пажљиво прочитајте.

Неопходна документа за пријављивање на конкурс

За пријављивање на конкурс потребна су следећа документа (оригинали и неоверене фотокопије):
• важећи извод из матичне књиге рођених;
сведочанства свих разреда завршене средње школе;
диплому о положеном завршном (матурском) испиту.
• дипломе са републичког или међународног такмичења за кандидате који су као ученици трећег или четвртог разреда средње школе освојили једно од прве три награде из предмета који се полаже на пријемном испиту
Оригинална документа се достављају на увид а фотокопије задржава Школа (и не враћа их!) .
Поред ових докумената, кандидат прилаже попуњену ПРИЈАВУ на конкурс (види пример) коју набавља у Школи.
Кандидат мора да достави на увид и ЛИЧНУ КАРТУ (не треба копија исте).

на дан предаје документације Уколико конкурише по основу посебних мера уписа, кандидат мора да достави адекватна документа а шта је све потребно објавићемо ускоро.

ТЕРМИНИ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА КОНКУРС ЗА УПИС У ШКОЛСКУ 2017/2018.

објављено 09.06.2017.

Пријављивање кандидата на Конкурс:
21. 22. и 23. јуна
(среда, четвртак и петак) од 09:00 до 15:00 часова

Полагање пријемних испита:
27. и 28. јуна
(по распореду који ће бити објављен)

Објављивање Јединствене ранг листе:
30. јуна

Приговор на Јединствену ранг листу (подноси се директору):
1. јула од 09:00 до 13:00

Жалба Управном одбору (на одговор директора везан за приговор на Јединствену ранг листу):
3. јула од 09:00 до 13:00

Објављивање КОНАЧНЕ РАНГ ЛИСТЕ:
4. јула

Упис примљених кандидата:
5. и 6. јула од 09:00 до 15:00

Број студената по студијским програмима

Висока хотелијерска школа струковних студија у Београду је државна школа која је успешно акредитована 2007. године и стекла статус високошколске установе. У складу са Законом о високом образовању, Школа се поново акредитовала 2012. године, а нову акредитацију очекује ове године. Студијски програми основних струковних студија: ХОТЕЛИЈЕРСТВО, РЕСТОРАТЕРСТВО и ГАСТРОНОМИЈА, такође су акредитовани 2007. и 2012. године, а у току је поступак реакредитације за 2017.
Поред основних, Школа је 2014. акредитовала студијски програм са три модула на специјалистичким струковним студијама.
Основне струковне студије трају 3 (три) године и имају 180 ЕСПБ бодова.
Дипломирани студенти стичу високо образовање и стручни назив:

  • Струковни менаџер хотелијерства
  • Струковни менаџер ресторатерства
  • Струковни менаџер гастрономије

У међународном промету и у дипломи на енглеском језику стручни назив је bachelor (appl.)

Број студената који могу да упишу прву годину студија дефинисан је за сваки студијски програм и износи:

  • за Хотелијерство 150 студената, а 35 најбољих ће бити финансирано из буџета
  • за Ресторатерство 60 студената, а 20 најбољих ће бити финансирано из буџета
  • за Гастрономију 150 студената, а 35 најбољих ће бити финансирано из буџета

УСЛОВ ЗА УПИС

На студијске програме Хотелијерство и Ресторатерство:

  • завршена средња школа,
  • општа здравствена способност за рад у угоститељству и
  • пријемни испит.

На студијски програм Гастрономија:

  • завршена средња угоститељска школа – смер куварство или посластичарство или
  • школа прехрамбено-технолошког усмерења или
  • војно-интендантска школа,
  • општа здравствена способност за рад у угоститељству и
  • пријемни испит.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТИ ЗА УПИС

Кандидати полажу ТРИ испита.
До питања за припрему пријемних испита можете доћи кликом назив предмета у доњем тексту.
Први испит је из страног језика (бира се један од четири понуђена), а максималан број бодова је 30.

Други испит зависи од студијског програма за који се конкурише. Максималан број бодова на тесту је 20.

За студијски програм ХОТЕЛИЈЕРСТВО полаже се један од следећа четири:

За студијски програм РЕСТОРАТЕРСТВО полаже се један од следећа четири:

За студијски програм ГАСТРОНОМИЈА обавезно се полаже

ТРЕЋИ испит такође зависи од студијског програма за који се конкурише. Максималан број бодова на овом тесту је 10.

За студијски програм ХОТЕЛИЈЕРСТВО послаже се писмено

За студијски програм РЕСТОРАТЕРСТВО трећи је практични испит из УСЛУЖИВАЊА.
Оцењују се следеће категорије (до 2 бода по свакој):

  • лична хигијена са хигијеном рада, приступ и став
  • организација и техника радних процеса
  • култура опхођења и понашања
  • опште вештине на радном месту
  • завршни радови и операције

За студијски програм ГАСТРОНОМИЈА последњи је практични испит из КУВАРСТВА.
Оцењују се следеће категорије (до 2 бода по свакој):

  • лична хигијена са хигијеном рада, приступ и став
  • организација и техника радних процеса
  • препознавање животних намирница и њихова примена
  • опште вештине на радном месту
  • завршни радови и операције

За практични испит из КУВАРСТВА кандидати морају имати униформу и важећу санитарну исправу.

МЕРИЛА ЗА ИЗБОР КАНДИДАТА

Избор кандидата врши се на основу следећих мерила:
I Општег успеха из средње школе кojи се вреднује и израчунава у бодовима, на следећи начин: Збир просечних оцена у сва четири разреда средње школе множи се са два, с тим што се успех у средњој школи рачуна заокруживањем на две децимале. Ако кандидат има одговарајуће средње образовање у трогодишњем трајању, општи успех у трећем разреду рачуна се двоструко. По овом основу кандидат може остварити најмање 16, а највише 40 бодова.
II Успеха на пријемном испиту кojи се вреднују и израчунавају у бодовима, на следећи начин: Тачан одговор на пријемном испиту вреднује се једним бодом. Резултат који кандидат постигне на пријемном испиту оцењује се од 0 до 60 бодова, односно од 0 до 30 бодова за сваки предмет: страни језик до 30 бодова, други изборни предмет до 20 бодова за писмени тест и до 10 бодова за практични испит или тест информисаности. Кандидат који је као ученик завршног разреда средње школе освојио једно од прва три појединачна места на Републичком такмичењу које организује Министарство просвете или на међународном такмичењу, не полаже пријемни испит из тог предмета. Овом кандидату пријемни испит се вреднује максималним бројем бодова.
На основу наведених мерила добија се укупан број бодова (највише 100) који служи као критеријум за формирање РАНГ ЛИСТЕ кандидата.

ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ

ХОТЕЛИЈЕРСТВО

ГАСТРОНОМИЈА

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ
 
. . . . . . . . .
© 2017 Висока хотелијерска школа струковних студија, Кнеза Вишеслава 70, 11030 Београд. Сва права задржана.